Skip to main content

Η Ελληνική Αγορά Ακινήτων

Πόσο μακρυά είμαστε από μια οργανωμένη αγορά ακινήτων; Μιλώντας με αρκετούς μεσίτες, οι περισσότεροι δεν λένε, δεν ξέρουν, η δεν θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει με την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Έχω καταλήξει πως ο περισσότερος κόσμος δεν έχει την παραμικρή ιδέα. Οι τιμές των σπιτιών στις εφημερίδες είναι ενδεικτικές για το τι συμβαίνει. Ένας μεσίτης την προηγούμενη εβδομάδα μου είπε "Οι ιδιοκτήτες ζητάνε ότι θέλουν, ότι τους λείπει... εσύ θα φτιάξεις την αγορά;". Και αυτό είναι, με αυτήν την ατάκα ο μεσίτης προσπάθησε να μου πουλήσει την "πραγματικότητα" και μου ζήτησε να συμβιβαστώ με τις τιμές του πελάτη του-ιδιοκτήτη. 

Προσπαθώντας να με πείσει πως αγοράζοντας ένα διαμέρισμα κάνω μια επένδυση για το μέλλον, μου έδειξε μερικά σπίτια στα Νότια Προάστια της Αττικής.

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Αν δεν μπορώ να φτιάξω την αγορά ακίνητων στην Ελλάδα, μπορώ να την καταλάβω για αυτό που είναι, και να κατανοήσω πως λειτουργεί προς το συμφέρον μου.

Η Αλήθεια είναι πως εάν δεν εκμεταλλεύεσαι το σπίτι έτσι ώστε να σου προσφέρει έσοδα, δεν είναι επένδυση. Εάν μένεις στο σπίτι, είτε το νοικιάζεις, είτε το αγοράζεις, θα σου φεύγουν χρήματα κάθε μήνα, ενοίκιο ή δόση δανείου.

Εδώ, ας αναφέρω ένα πολύ γελοίο περιστατικό όπου ο ιδιοκτήτης προσπάθησε να μου πουλήσει ένα διαμέρισμα δεκαετίας, ως καινούργιο, λέγοντας πως ο γιος του το χρησιμοποίησε μόνο ένα εξάμηνο μαζί με την αρραβωνιαστικιά του το 2002... και τώρα θέλει τα χρήματα για να εξοπλίσει το νέο του ιατρείο. Εάν η αγορά ενός σπιτιού είναι επένδυση, τότε αν εγώ αποφασίσω να πουλήσω το σπίτι μετά από 5 χρόνια (που μπορεί να χρειαστώ ένα μεγαλύτερο) θα πουλήσω σπίτι πενταετίας ή δεκαπενταετίας; Αυτά είναι χαζά ερωτήματα ενός λίγου σκεπτόμενου αγοραστή.
Δεν θέλω να κουράζω, ούτε να το παίζω ειδικός, αυτό που θέλω είναι μια λογική τιμή σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση στην οποία είναι η χώρα, και την αγοραστική δύναμη που διαθέτω.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η αγορά είναι διαστρεβλωμένη σύμφωνα με τις ορέξεις του κάθε ιδιοκτήτη, μεσίτη ή κατασκευαστή. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι αγοραστές, μιας και αυτοί είναι που προσφέρουν τις τιμές, είναι να είναι λογικοί και συγκεκριμένοι. Σπίτια υπάρχουν πολλά, και πολλά τα οποία είναι αδιάθετα εδώ και πολλά χρόνια. Οι αγοραστές είναι αυτοί που έχουν τα χρήματα για την αγορά, αυτός που διαθέτει τα ακίνητα, και θέλει να τα πουλήσει, αντιμετωπίζει μία μεγάλη προσφορά με μία μικρή ζήτηση. Οι πωλήσεις είναι λίγες. 
Φυσικά και οι τιμές θα πέσουν, είναι αδιέξοδο, και οι μεσίτες, διαμεσολαβητές και ιδιοκτήτες το ξέρουν. Οι αγοραστές έχουν την δύναμη στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Προσωπικά πιστεύω πως, και σύμφωνα και με τις αναλύσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τιμές που υπάρχουν είναι 30% άνω τον οποίων οφείλουν να είναι. Το φθινόπωρο, και τον χειμώνα του 2010, ίσως να είναι και πολύ περισσότερο.

Στο Ελληνικό Internet μπορείς να βρεις όλες τις παράλογες τιμές, από την Χρυσή Ευκαιρία και την Καθημερινή, μέχρι το χάος της Ελληνικής μεσιτικής αγοράς. Ο απόλυτος παροξυσμός και το χάος της δήθεν επιχειρηματικότητας στο Real Estate.

Εμείς έχουμε την δύναμη, η αγορά έχει την δύναμη. Εάν δεν πουλάς σε λογικές τιμές, δεν πουλάς, και αυτό είναι το πρόβλημα των μεσιτών, κατασκευαστών και ιδιοκτητών. Προσφορά υπάρχει, ζήτηση πως θα βρείτε;

Comments

 1. Έχεις απόλυτο δίκιο.
  Δυστυχώς ο κατασκευαστικός τομέας λόγω υπέρογκων κερδών εδώ και δεκαετίες έχει την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή να μπορεί να περιμένει χωρίς να κατεβάζει ιδιαίτερα τις τιμές. Οι μικροκατασκευαστές και οι ιδιώτες (αυτοί που έχουν ανάγκη να πουλήσουν) είναι οι μόνοι που μπορεί να βάλουν νερό στο κρασί τους και να αρχίζουν να μιλούν με αριθμούς που βρίσκονται πιο κοντά στην κοινή λογική.
  Δυστυχώς όμως είμαστε και κακοί αγοραστές. Για παράδειγμα ο -μέσος- Έλληνας δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει παραπάνω για ένα καλοσχεδιασμένο σπίτι, αλλά ούτε και θα πατήσει πόδι για να ρίξει την τιμή ο πωλητής όταν το ακίνητο προς πώληση έχει προφανή μειονεκτήματα παρά την ακριβή ζώνη στην οποία βρίσκεται.

  ReplyDelete
 2. Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει στην αγορά ακινήτων, όχι τώρα μόνο , αλλά τα τελευταία 30 χρόνια. Τα πράγματα έχουν ως εξής (και θα αναφερθώ για την Θεσσαλονίκη, αφού για εκεί έχει γνώση των πραγμάτων)

  1) Μέχρι το 1990 οι αντιπαροχές ήταν στο 30-35%.
  2) Στην κατασκευαστική αγορά μπήκαν πολλοί "άσχετοι", που απλά είχαν κάποια χρήματα, και άρχισαν να χτυπάνε τις αντιπαροχές, και επειδή προφανώς από κάπου έπρεπε να βγούν αυτά, άρχισαν να κλείνουν ημιυπαίθριους (το φαινόμενο πριν απλά δεν υπήρχε)
  3) Με κόστος κατασκευής τουλάχιστον 1000ευρώ/τμ και 50% αντιπαροχή, βγαίνει στον κατασκευαστή 2000ευρώ το τμ κόστος. Τώρα εσύ όταν βάζεις ένα σωρό χρήματα, και τα δεσμεύεις για 3-4 (τουλάχιστον χρόνια, μέχρι να τα πάρεις πίσω), τι κέρδος να βγάλεις? Αν πας με 10-15% σύντομα θα βρεθείς με χρέη, αφού σε μια οικοδομή, το κέρδος σου το παίρνεις αφού πουλήσεις το τελευταίο σπίτι (με τόσο μικρά περιθώρια κέρδους). Κάποια να σου μείνουν απούλητα... πας για φούντο...
  Με 20% (που είναι πραγματικά επικίνδυνο) να δουλεύεις (5% το χρόνο για 4 χρόνια... δεν ξέρω...), είναι 2400 το τετραγωνικό . Άρα 100 τμ είναι περίπου 240χιλιάδες ευρώ. Πολλά χρήματα.

  Αν μάλιστα κάνεις πολύ καλή κατασκευή, σε περιοχή με μεγαλύτερη αντιπαροχή... πετάει το πράγμα.
  4) Θα μου πεις λύση υπάρχει?

  Βεβαίως.
  α) Κατασκευαστικές εταιρίες όπως έχει προτείνει το ΤΕΕ, με μηχανικούς.. με ευθύνη.. όχι παρανομίες..
  β) Πτώση των αντιπαροχών (χωρίς παρανομίες.. θα πέσουν με την μια)
  γ) Πτώση στο ένσημο του ΙΚΑ (μιλάμε είναι τρελό 70-90 ευρώ το ένσημο του ΙΚΑ την ημέρα)

  Μόνο από την πτώση της αντιπαροχής.. από 50% σε 30% (όπως είναι το λογικό) έχουμε κόστος γύρο στο 1500ευρώ το τετραγωνικό.

  Όταν αυτή η πτώση γίνει, τότε και ένα σπίτι που χτίστηκε με κόστος 2500+ ευρώ θα πουληθεί χαμηλά, αφου θα μπορεί να το χτίσει ο άλλος με χαμηλότερες τιμές.

  Πώς να πουλήσεις κάτι σε τιμή που δεν μπορείς ΟΥΤΕ να το ξαναχτίσεις?

  Πόσο λιγότερο από 20% κέρδος να βγάλει κάποιος. Εσύ θα έδινες τα χρήματα σου για να γίνει μια οικοδομή και θα σου έλεγα θα πάρεις 20% όταν πουληθούν όλα . Σε 1 χρόνο.. σε 5? σε παραπάνω? άγνωστο.. Θα τα έδινες?

  Έχω άδικο...? Δεν νομίζω :)

  ReplyDelete
 3. @gterez
  Oi kataskevastes prepei na einai se thesi na xamilosoun tis times, etsi oste na ginei i agora. An den einai diatethimenoi na to kanoun ayto den tha poulisoun (den tha vgaloun lefta), to systima einai adieksodo.

  ReplyDelete
 4. Are the foreigners buying much these days or are they waiting for prices to drop?

  ReplyDelete
 5. @Anonymous
  Poly endiaferon ta stoixeis pou paratheteis, kai fantazome pos prepei na ta meletiso gia na vgalo mia akri... alla giati na ksero afta ta pragmata gia to TEE, to IKA, kai tis antiparoxes? Den einai i douleia mou na ta ksero, kai den thelo na afieroso xrono na ta matho. Ego thelo aplos na kano mia agora. Oi mesites kai oi ypoloipoi as kanoun oti einai na kanoun. Tous eipa ego to pono mou? den thelo na me lypitoun, oute na tha tous lypitho. Ginete mia dosolipsia, ama xriazete politiki analisi xrimatomesitikwn, ayto na to kanoun sto xrono tous, kai an apozitoun sibathia kai katanoisi, vrikan to lathos atomo, ego eimai edo gia na agoraso, oxi na kano metaptyxiako se Real Estate.
  Alla katalaveno pos exeis katanoisei pos doulevei i agora. Prospathise kai esy etsi oste na tin alakseis pros to kalytero!
  Se efxaristo giati edoses kapoia poly sosta epixeirimata!

  ReplyDelete
 6. Είπα πιο πάνω πως είναι τα πράγματα. Για να πέσουν οι τιμές, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα, τα επόμενα που θα χτιστούν , να χτιστούν με φθηνότερες τιμές.

  Κάτι που σου κόστισε 100, το πουλάς 120 και για να το κατασκευάσεις τώρα θές 140.... απλά δημιουργεί αδιέξοδο.

  Σου μιλάω σαν κατασκευαστής, και πιο πάνω σου έκανα μια μικρή ανάλυση πως έχουν τα πράγματα.
  Αν δεν πέσουν οι αντιπαροχές, τα υλικά και τα μεροκάματα, απλά δεν γίνεται τίποτα.

  Κάτω απο 20% κέρδος δεν μπορώ να λειτουργήσω, και αυτό είναι πραγματικά τραγικό. 20% για 4 χρόνια, καλύτερα να τα έχεις στην τράπεζα, ούτε φασαρίες, ούτε άγχος.. τίποτα.

  Δεν είναι θέμα ΔΙΑΘΕΣΗΣ, είναι θέμα δυνατότητας. Αν αμφιβάλεις, έλα να κάνεις τον κατασκευαστή, να δεις πόσο κοστίζει και τι περιθώρια κέρδους έχεις (και δεν μιλάω για πριν 20-30 χρόνια.. άλλες εποχές)

  ReplyDelete
 7. @Anonymous2
  The prices are going to drop, realtors are trapped and at a dead-end. I do not know the figures on foreign real estate investments in Greece. I do know that you can haggle big time!

  ReplyDelete
 8. Έχεις δίκιο. Εσύ είσαι αγοραστής. Όταν όμως είσαι οικοπεδούχος? Θες και 50% τουλάχιστον, θες και τα παράνομα, θες και τόνα.. και τάλλο... Τρέλα.

  Εγώ προσωπικά εδώ και κάποιο καιρό έχω πει. Δεν κάνω άλλη δουλειά, αν δεν πάνε οι αντιπαροχές στο 30% (το πολύ).

  Επίσης δεν θυσιάζω το κέρδος για την ποιότητα, αν και όλοι οι αγοραστές θέλουν το καλύτερο, στην τιμή του χειρότερου :)

  Τελικά ΟΛΟΙ μας, είμαστε χαμένοι.. :(

  ReplyDelete
 9. @Anonymous 23:33
  nai eimaste xamenoi... gia twra. h agora den borei para na alaksei, einai logo tis oikonomikis katastasis tis xwras, einai logo tis oikonomikis katastasis tis dikis mas. Alla einai sto xeri mas. Otan esy san kataskevastis kaneis mia apofasi stratigikis na kaneis antiparoxes sto 30% oxi gia na vgaleis mono esy, alla gia na pouliseis pio ftina, pio eykola kai pio grigora, kaneis kalo stn agora. Kaneis kalo se kapoion pou zhta ena spiti.
  Ase pou meta apo tetoies analyseis xanoume tin balla.
  Ta symantika... Tin kataskevi, tous xorous, tin geironia, pou einai to pio kontino sxoleio, einai kalo sxoleio? poia einai i koinotita pou tha zw, ti draseis kanei o dhmos tis perioxis? ... kai alla...

  ReplyDelete
 10. h agora thelei tonwsh k h lush den einai na pesoun oi times ston adh....giati oi epixeirhmaties tha einai polu pio adunamoi (eidika an poulhsoun katw apo thn timh tou oikopedou px) k katepektash k oi upallhloi k katepektash k h ellhnikh oikonomia and so on and so forth. to thema einai oi times na mhn einai paraloges alla oute ... Δείτε περισσότεραk o endexomenos agorasths na einai paralogos k na zhtaei upervolikh meiwsh ths timhs. sumfwnw sto oti prepei na einai sugkekrimenoi oloi oi emplekomenoi (dustuxws to kratos pros to paron exei arnhtikes sunepeies k diolou anaptuksiakes) k ksekatharoi!!!!!k fusika uparxoun eksaireseis. px pwlhsh se idiaitera xamhlh timh logw anagkhs.

  ena spiti, eidika sta notia proastia einai ependush k oxi mono apo xrhmatikh apopsh. einai k ependush gia mia pio ugih k sustainable zwh konta sth fush......makria apo tous thoruvous ths polhs.....alla me plhthwra ergasiwn, konta sto aerodromio, idanikh gia paidia ktl. tha eprepe k h polh mas na exei megaluteres ektaseis prasinou, perissotera anakainismena k anapalaiwmena ktiria ktl

  nai. h periodos einai periergh k oloi mas prepei na sumvaloume sthn enisxush ths thelhshs. k oloi mas prepei na enhmerwnomaste SFAIRIKA k na allazoume pros to kalutero! einai shmantiko p.x. kapoios na vrei kati pou tha tou aresei, sta lefta pou diathetei k o mesiths-idiokthths ktl na einai ikanopoihmenos (isws oxi sto full giati oi epoxes einai duskoles alla na mporei na plhrwsei to daneio tou px, na zhsei thn oikogeneia tou)

  kai....polles apo tis ereunes, dhlwseis twn media ktl einai avasimes k upokinoumenes apo diafora sumferonta. epilektikh (oso ginetai) gnwsh einai h kaluterh epilogh

  ReplyDelete
 11. cont'd
  :-)
  fb id maria slkrjf

  ReplyDelete
 12. k auto pou polles fores ksexname einai oti h ellada anhkei sto diethnh xwro. k vevaia h krish anhkei sthn pagkosmia koinothta alla k oi eukairies (ena megalo pososto ths krishs exei na kanei me ton arnhtismo k thn upervolh twn media, ta opoia aposkopoun se alles katapathseis h einai afelh). Fusika, tis eukaireis kai tis taseis tis ypodiknuoun pali ta media. prepei panta na filtraroume to plhroforiako diktuo. epishs kapoies xwres einai pio ugihs apo emas k prepei na tis proselkuoume sunexws prokeimenou na ependuoun sthn ellada (einai k sto xeri mas). ofeiloume na eimaste paragwgikoi, anoixtomualoi, thetikoi (p.x. exoume ta pio fantastika resorts k muriades dunameis) kai kainotomoi k na ekselisomaste, ws ethnos, ws anthrwpoi! k efoson to koinwniko kratos (h aristh paideia-exoume elaxista sxoleia k panepisthmia pou diaprepoun-, o ugihs antagwnismos, h anaptuksh ktl) einai agnwstes lekseis stous kuvernwntes (toulaxiston mexri twra) k ara ston eurutero kosmo k ara pali stous kuvernwntes, einai skopimo o kathenas mas na diekdikei th ZWH (olwn) me eugeneis tropous. einai duskolo alla efikto kai paradeigmatiko!

  ReplyDelete
 13. Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ. ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ" Ή "ΜΕΣΙΤΕΣ" ΠΟΥ "ΣΠΕΚΟΥΛΑΡΟΥΝ" ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΟΡΟΥΜ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ "ΚΑΡΤΕΛ", ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΚΟΥΩ "ΙΣΤΟΡΙΕΣ" ΓΙΑ ΚΑΗΜΕΝΟΥς ΚΑΤΑ ΣΚΕΥΑΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ "ΤΙΓΚΑΡΕΙ" ΤΟΥς ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥς ΤΟΥς ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΝΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ.
  ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΥΝΔΗΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΜΗΝ ΠΡΟΤΙΘΕΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΡΙΣΚΟ. ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΕΝΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΣΚΛΗΡΟΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗς ΑΓΟΡΑΣ, ΟΠΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Μακρυά από την Ελλάδα και τους Έλληνες

Οι Έλληνες στην Εσπερία ψάχνουν αξιοπρέπεια, ευκαιρίες - αλλά και ένα καλό μισθό.  Γελάνε και παραπονιούνται, θυμούνται τη χώρα που γεννήθηκαν με πικρία. "Τι θα έκανα τώρα στην Ελλάδα ρε Βασίλη; Άνεργος θα ήμουν" μου λέει ένας φίλος. "Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ελπίδα, 800 ευρώ μισθός;" ένας άλλος. "Εδώ υπάρχει σύστημα, οι καλοί πάνε μπροστά και τέτοια". 
Όλοι θέλουν να γυρίσουν πίσω, αργά ή γρήγορα, γιατί για πολλούς η Εσπερία είναι δεύτερη επιλογή. 
"Θα κάτσω εδώ άλλα 5-6 χρόνια να βγάλω κάποια λεφτά, μετά θα γυρίσω - θα δούμε". "Δεν μπορώ να αφήσω τη δουλειά μου τώρα, σε λίγα χρόνια θα έχω ευκαιρία προαγωγής, και τα λεφτά είναι καλά". 
Έτσι λένε
Τους λείπει ο καλός καιρός, η οικογένεια τους, οι παραλίες, οι ταβέρνες, το φρέντο. Τους λείπουν και οι καλές τιμές, "ξέρεις που έχει φτάσει ένα καλό διαμέρισμα τώρα που μιλάμε; Μισό εκ για ένα δυάρι!". 
Δεν τους λείπει όμως καθόλου η ελληνική κοινωνία! 
Τα καλά της Ελλάδας έρχονται κα…

Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα!

Θες να γίνεις νέος επιχειρηματίας; Συγχαρητήρια! Δεν χρειάζεται να σκεφτείς λύσεις σε προβλήματα και να γράψεις επιχειρηματικά πλάνα και τέτοια, δεν χρειάζεται ούτε στρατηγική να υλοποιήσεις, ούτε κάποιο σχέδιο! 
Αυτό που χρειάζεται, είναι να ξέρεις από καλό κόπυ πεϊστ. Τι επιχείρηση θες να κάνεις; Τι θέλεις να καταφέρεις; Μάλιστα! Θα βρεις τι έχουν κάνει στο εξωτερικό, θα βρεις εκεί το σύστημα πως είναι, θα μάθεις το μπούσουλα ρε παιδί μου, θα κάνεις ένα καλό κόπυ πεϊστ, καλό όμως, και θα το προσαρμόσεις και λίγο, μη καρφωθείς, δήθεν στα ελληνικά πρότυπα ( λες και υπάρχουν) και θα φτιάξεις ένα φρανκενστάιν που θα το πλασάρεις ως καινοτομία - νεωτερισμό στην Ελλάδα.
Έπειτα θα είσαι και εσύ ένας επιχειρηματίας της νέας γενιάς, νεοφυείς! Καινοτομίες και τέτοια λέμε! Προχώ πράματα..
Τι; Θα κάτσεις να ξανα-εφεύρεις τον τροχό, τη πυρίτιδα και να ανακαλύψεις την Αμερική; Βλάκας είσαι; Θα κάτσεις να αυτοσχεδιάσεις και να σκεφτείς; Θα κάτσεις να προβληματιστεις για το τι και το πως; Όχι φίλε! Άρ…