Skip to main content

Διαπραγμάτευση ή Παζάρι;

Πρέπει να πω πως παραξενεύτηκα με την ατάκα που φέρεται ότι ειπώθηκε από Έλληνα υπουργό ή στέλεχος του υπουργείου εργασίας. Κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους πως οι "τρόϊκανοι": "ζητάνε την μάνα και τον πατέρα τους" σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, ενώ σύμφωνα με το MEGA "ζητούν τον πατέρα τους και τη μάνα τους".

Σκέφτηκα το χαμηλό επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας και δημοσιολογίας, αλλά σκέφτηκα και το κυβερνητικό στέλεχος που μετέφερε την δήλωση αυτή στα ΜΜΕ έτσι ώστε να ειπωθεί στα δελτία ειδήσεων. 

Είναι πραγματικά λυπηρό κυβερνητικοί αξιωματούχοι να εκφέρονται με τέτοιες δηλώσεις, ενώ γίνεται μία "διαπραγμάτευση". Φαντάζομαι η δήλωση αυτή θα μεταφράστηκε και στα Αγγλικά έτσι ώστε να την διαβάσουν και οι ξένοι ενδιαφερόμενοι. Φαντάζομαι λοιπόν κάποιον να προσπαθεί να εξηγεί στους "τροϊκανούς" τι σημαίνει "They want their mother and father!".
Είναι πραγματικά τραγικοί, και το κυβερνητικό στέλεχος, ή ο υπουργός, που είπε την παραπάνω φράση και το "επικοινωνιακό επιτελείο" το οποίο έκρινε σκόπιμο να διοχετεύσει τέτοια δήλωση στα ΜΜΕ. Σε ποία υποσαχάρια χώρα νομίζουν ότι ζουν αυτοί οι άνθρωποι;

Δηλαδή τι έπρεπε να καταλάβουν οι πολίτες από τη φράση αυτή; Ότι η κυβέρνηση παλεύει; ότι ο υπουργός σοκάρεται από τους "τροικανούς"; ότι οι "τρόϊκανοι" είναι οι κακοί; ότι κυβερνητικό στέλεχος εκφράζεται δημόσια ως κάφρος; ή ότι η λεγόμενη "διαπραγμάτευση" χειρίζεται ως παζάρι σε λαϊκή αγορά;

Ενώ τα γράφω αυτά, ακούω από το ραδιόφωνο πως υπάρχει και άλλη εμπλοκή στην "επαναδιαπραγμάτευση".

Comments

Popular posts from this blog

Μακρυά από την Ελλάδα και τους Έλληνες

Οι Έλληνες στην Εσπερία ψάχνουν αξιοπρέπεια, ευκαιρίες - αλλά και ένα καλό μισθό.  Γελάνε και παραπονιούνται, θυμούνται τη χώρα που γεννήθηκαν με πικρία. "Τι θα έκανα τώρα στην Ελλάδα ρε Βασίλη; Άνεργος θα ήμουν" μου λέει ένας φίλος. "Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ελπίδα, 800 ευρώ μισθός;" ένας άλλος. "Εδώ υπάρχει σύστημα, οι καλοί πάνε μπροστά και τέτοια". 
Όλοι θέλουν να γυρίσουν πίσω, αργά ή γρήγορα, γιατί για πολλούς η Εσπερία είναι δεύτερη επιλογή. 
"Θα κάτσω εδώ άλλα 5-6 χρόνια να βγάλω κάποια λεφτά, μετά θα γυρίσω - θα δούμε". "Δεν μπορώ να αφήσω τη δουλειά μου τώρα, σε λίγα χρόνια θα έχω ευκαιρία προαγωγής, και τα λεφτά είναι καλά". 
Έτσι λένε
Τους λείπει ο καλός καιρός, η οικογένεια τους, οι παραλίες, οι ταβέρνες, το φρέντο. Τους λείπουν και οι καλές τιμές, "ξέρεις που έχει φτάσει ένα καλό διαμέρισμα τώρα που μιλάμε; Μισό εκ για ένα δυάρι!". 
Δεν τους λείπει όμως καθόλου η ελληνική κοινωνία! 
Τα καλά της Ελλάδας έρχονται κα…

Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα!

Θες να γίνεις νέος επιχειρηματίας; Συγχαρητήρια! Δεν χρειάζεται να σκεφτείς λύσεις σε προβλήματα και να γράψεις επιχειρηματικά πλάνα και τέτοια, δεν χρειάζεται ούτε στρατηγική να υλοποιήσεις, ούτε κάποιο σχέδιο! 
Αυτό που χρειάζεται, είναι να ξέρεις από καλό κόπυ πεϊστ. Τι επιχείρηση θες να κάνεις; Τι θέλεις να καταφέρεις; Μάλιστα! Θα βρεις τι έχουν κάνει στο εξωτερικό, θα βρεις εκεί το σύστημα πως είναι, θα μάθεις το μπούσουλα ρε παιδί μου, θα κάνεις ένα καλό κόπυ πεϊστ, καλό όμως, και θα το προσαρμόσεις και λίγο, μη καρφωθείς, δήθεν στα ελληνικά πρότυπα ( λες και υπάρχουν) και θα φτιάξεις ένα φρανκενστάιν που θα το πλασάρεις ως καινοτομία - νεωτερισμό στην Ελλάδα.
Έπειτα θα είσαι και εσύ ένας επιχειρηματίας της νέας γενιάς, νεοφυείς! Καινοτομίες και τέτοια λέμε! Προχώ πράματα..
Τι; Θα κάτσεις να ξανα-εφεύρεις τον τροχό, τη πυρίτιδα και να ανακαλύψεις την Αμερική; Βλάκας είσαι; Θα κάτσεις να αυτοσχεδιάσεις και να σκεφτείς; Θα κάτσεις να προβληματιστεις για το τι και το πως; Όχι φίλε! Άρ…

Η Ελληνική Αγορά Ακινήτων

Πόσο μακρυά είμαστε από μια οργανωμένη αγορά ακινήτων; Μιλώντας με αρκετούς μεσίτες, οι περισσότεροι δεν λένε, δεν ξέρουν, η δεν θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει με την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Έχω καταλήξει πως ο περισσότερος κόσμος δεν έχει την παραμικρή ιδέα. Οι τιμές των σπιτιών στις εφημερίδες είναι ενδεικτικές για το τι συμβαίνει. Ένας μεσίτης την προηγούμενη εβδομάδα μου είπε "Οι ιδιοκτήτες ζητάνε ότι θέλουν, ότι τους λείπει... εσύ θα φτιάξεις την αγορά;". Και αυτό είναι, με αυτήν την ατάκα ο μεσίτης προσπάθησε να μου πουλήσει την "πραγματικότητα" και μου ζήτησε να συμβιβαστώ με τις τιμές του πελάτη του-ιδιοκτήτη. 
Προσπαθώντας να με πείσει πως αγοράζοντας ένα διαμέρισμα κάνω μια επένδυση για το μέλλον, μου έδειξε μερικά σπίτια στα Νότια Προάστια της Αττικής.
Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Αν δεν μπορώ να φτιάξω την αγορά ακίνητων στην Ελλάδα, μπορώ να την καταλάβω για αυτό που είναι, και να κατανοήσω πως λειτουργεί προς το συμφέρον μου.
Η Αλήθεια είναι πως εάν δεν ε…