Skip to main content

Το λεξικό του Ρουσφετιού και της Κομπίνας στο newsletter του Κέντρου Μεταφραστικών Σπουδών

Χάρηκα πολύ να δω την κριτική του βιβλίου μου ¨Το λεξικό του Ρουσφετιού και της Κομπίνας¨ στο newsletter του Κέντρου Μεταφραστικών Σπουδών.

Ναι, καλά διαβάσατε! Βρέθηκε ένας άνθρωπος με χιούμορ (προφανώς) και απόλυτη συναίσθηση της ελληνικής πραγματικότητας, ο οποίος θέλησε να συντάξει ένα λεξικό με την «ορολογία» αυτών των δύο παγιωμένων και… καταξιωμένων προσεγγίσεων. Όπως διαβάζουμε σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία , ο Βασίλης Γκινόπουλος, μετά από πολυετείς σπουδές πολιτικού μάρκετινγκ στην Αγγλία, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί. Αποτέλεσμα της ταλαιπωρίας και της απογοήτευσής του από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας ήταν η συλλογή 270 λέξεων και εκφράσεων που περιγράφουν ανθρώπους (π.χ. «μανδαρίνοι», «τσιράκι», «τσάτσος»), ενέργειες (π.χ. «ταΐζω», «διπλάρωμα»), καταστάσεις (π.χ. «κύκλωμα», «τρύπωμα») και γενικά κάθε έννοια που χαρακτηρίζει την παθογένεια ορισμένων ελληνικών πρακτικών. Διαβάζοντάς το, δεν μπορέσαμε παρά να σκεφτούμε πόσο χρήσιμο είναι αυτό το ανθολόγιο για όσους δεν έχουν ζήσει την ελληνική πραγματικότητα και καλούνται να την καταλάβουν, για να ανταποκριθούν σε κάποια μεταφραστική δουλειά που έχουν αναλάβει.

Για το τέλος, παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό λήμμα του λεξικού:

Ρουσφέτι
Αθάνατη λέξη, με ρίζες στην τουρκοκρατία, χρησιμοποιείται σε σχέση με πολιτικούς ή παράγοντες της εξουσίας. «Ζήτησα ρουσφέτι». Το ρουσφέτι είναι η χάρη που ζητά κάποιος από τον πολιτικό. Συνήθως πρόκειται για μια «θέση στον ήλιο», δηλαδή στο δημόσιο. Το ρουσφέτι είναι η πιο κοινή πρακτική, ο τρόπος που επιχειρούμε τα πάντα. Επίσης, είναι και εξόφληση των ψήφων ή των σταυρών, το λεγόμενο «ρουσφετολογικό παιχνίδι».
Κάποιες ρουσφετολογικές προσλήψεις είναι παράλογες, αλλά και αστείες: «Βάλτε την όπου να 'ναι, ας είναι και τράπεζα!».


Comments

Popular posts from this blog

Μακρυά από την Ελλάδα και τους Έλληνες

Οι Έλληνες στην Εσπερία ψάχνουν αξιοπρέπεια, ευκαιρίες - αλλά και ένα καλό μισθό.  Γελάνε και παραπονιούνται, θυμούνται τη χώρα που γεννήθηκαν με πικρία. "Τι θα έκανα τώρα στην Ελλάδα ρε Βασίλη; Άνεργος θα ήμουν" μου λέει ένας φίλος. "Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ελπίδα, 800 ευρώ μισθός;" ένας άλλος. "Εδώ υπάρχει σύστημα, οι καλοί πάνε μπροστά και τέτοια". 
Όλοι θέλουν να γυρίσουν πίσω, αργά ή γρήγορα, γιατί για πολλούς η Εσπερία είναι δεύτερη επιλογή. 
"Θα κάτσω εδώ άλλα 5-6 χρόνια να βγάλω κάποια λεφτά, μετά θα γυρίσω - θα δούμε". "Δεν μπορώ να αφήσω τη δουλειά μου τώρα, σε λίγα χρόνια θα έχω ευκαιρία προαγωγής, και τα λεφτά είναι καλά". 
Έτσι λένε
Τους λείπει ο καλός καιρός, η οικογένεια τους, οι παραλίες, οι ταβέρνες, το φρέντο. Τους λείπουν και οι καλές τιμές, "ξέρεις που έχει φτάσει ένα καλό διαμέρισμα τώρα που μιλάμε; Μισό εκ για ένα δυάρι!". 
Δεν τους λείπει όμως καθόλου η ελληνική κοινωνία! 
Τα καλά της Ελλάδας έρχονται κα…

Πως να χτίσεις αυθαίρετο σε νησί

Εδώ και δύο καλοκαίρια, δύο πολύ καλοί μου φίλοι με έχουν φιλοξενήσει στο εξοχικό τους, σε νησί των Κυκλάδων.
Την επόμενη φωτογραφία την έβγαλα το 2011, ήταν μερικά σπιτάκια, ισόγεια, τα οποία μου είπαν πως ήταν υπό κατασκευή. Μου άρεσαν αυτά τα μικρά σπιτάκια, το καθένα με την μικρή του αυλή, μια καταπληκτική - ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και με 2 παραλίες, σε μικρή απόσταση με τα πόδια. Το 2012 τα ξαναβγήκα αυτά τα σπιτάκια, αλλά μου φάνηκαν διαφορετικά... Τα είδα διώροφα! "Έτσι κάνουν εδώ" μου είπαν! Πρώτα κάνουν το ισόγειο σπίτι με ένα "υπόγειο" και έπειτα, αφού το έχει "ελέγξει" η πολεοδομία, σκάβουν γύρω από το σπίτι έτσι ώστε να δημιουργηθούν διώροφες μεζονέτες! Να πω εδώ πως δεν έχω διαβάσει ενδελεχώς τη κείμενη πολεοδομική νομοθεσία που διέπει τα νησιά των Κυκλάδων, αλλά αυτό βγάζει μάτι! Η δουλειά να γίνεται βέβαια, όλοι να είναι βολεμένοι, και αυτοί που χτίζουν, και αυτοί που το επιτρέπουν.
Το παραπάνω άρθρο θυμήθηκα και το έγραψα με αφορμή ένα βίντε…

Πότε ακριβώς θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Το 2014 θα είναι χρόνος πολιτικών εξελίξεων μιας και έχουμε μπροστά μας τις εκλογές ΟΤΑ, τις Ευρωεκλογές αλλά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.
Η κυβέρνηση μπορεί να λέει πως θα εξαντλήσει την τετραετία, άλλα κανείς δεν μιλά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον, η αντιπολίτευση θέλει θα κάνει εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση μπορεί να κάνει εκλογές με αφορμή την προτροπή της αντιπολίτευσης για εκλογές λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το αργότερο άνοιξη του 2015, το νωρίτερο φθινόπωρο του 2014.
Άρα οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι στο 6μηνο παράθυρο μεταξύ φθινοπώρου του 2014 και άνοιξης του 2015.
Δεν λέω, μπορεί και ποιο νωρίς - ποτέ δεν ξέρεις - αλλά ούτως ή άλλως πρόωρες.
Αυτά.