Skip to main content

The dictionary of corruption in Eleytherotipia

613 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ πλήρωσαν για ρουσφέτια το 2007 οι Ελληνες

Χαμένοι στη ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ


Το λεξικό του Ρουσφετιού και της ΚομπίναςΔΙΑΦΘΟΡΑ: Η λαμογιά, το ρουσφέτι, η ρεμούλα και όλα τ' άλλα, από πολιτικούς αλλά και πολιτικά ορθά εκφραζόμενους ανθρώπους, μπορεί και δημοσιογράφους... Αγαπημένη λέξη των media και πολιτικών που καταγγέλλουν σε τηλεοπτικά παράθυρα πρακτικές και λαμόγια, έτσι ώστε να βρεθούν αυτοί σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων.


ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ: Το αποτέλεσμα του τωρινού συστήματος στον Νεοέλληνα. Εκείνον που ζει μέσα στο σύστημα και έχει κάνει μπίζνες, με οικονομικές ατασθαλίες, που κάνει τα στραβά μάτια και έχει χρησιμοποιήσει επιδοτήσεις ως καθαρό εισόδημα. Ο μεγάλος «μπίζνεσμαν» της εποχής μας. 


Οι δυο αυτές λέξεις, μαζί με άλλες 267, περιλαμβάνονται στο «Λεξικό του Ρουσφετιού και της Κομπίνας», το πρώτο στο είδος του λεξικό που εκδόθηκε στην Ελλάδα (εκδόσεις Παπαζήση) από τον Βασίλη Γκινόπουλο, ο οποίος με εύθυμο και γλαφυρό τρόπο επεξηγεί λέξεις και εκφράσεις που χαρακτηρίζουν έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης και επικοινωνίας στη χώρα μας.


Ο συγγραφέας του πρωτότυπου αυτού λεξικού, σπούδασε συνολικά έξι χρόνια στην Αγγλία πολιτικό μάρκετινγκ. Απέκτησε δυο μεταπτυχιακά, το ένα σε διαχείριση μονάδων υγείας και το άλλο στα οικονομικά της υγείας, και με τα εφόδια αυτά επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να βρει δουλειά πάνω στον τομέα του, το κοινωνικοπολιτικό μάρκετινγκ. Και η «μεγάλη περιπέτεια» για τον Βασίλη, που άλλα πίστευε και άλλα βρήκε, ξεκίνησε.


Για ενάμιση χρόνο σχεδόν έτρεχε συνεχώς. Βιογραφικά, συνεντεύξεις, e-mail σε εταιρείες, συναντήσεις, γνωστοί των γνωστών, βουλευτές, πολιτικοί, διαγωνισμοί, προκηρύξεις.


«Μετά απ' όλα αυτά αναγκάσθηκα να μάθω πώς λειτουργεί το σύστημα, να βρω πολιτικούς να ζητήσω ρουσφέτι, το οποίο ερχόμενος από την Αγγλία το θεωρούσα αδιανόητο. Πίστευα ότι πλέον θα έχει καταργηθεί. Ολο αυτό που έζησα ήταν άθλιο για έναν άνθρωπο που μόλις άρχιζε την επαγγελματική του ζωή. Ηταν μια τρομακτική εμπειρία. Εκανα συνέντευξη στην Αγγλία και με ξετίναξαν,στην Ελλάδα έτυχε σε συνέντευξη να με ρωτούν τι δουλειά κάνουν οι γονείς μου. Για μένα όλο αυτό το σύστημα είναι διαβλητό. Δεν σε αξιολογούν γι' αυτό που είσαι, σε αξιολογούν γι' αυτό που έχεις πίσω σου». 


Απογοητευμένος απ' όλη αυτή τη διαδρομή, ο Βασίλης σκέφτηκε πως θα ήταν καλό μέσα απ' όλη αυτή την ιστορία να βγει τουλάχιστον κάτι δημιουργικό. Στο κινητό του τηλέφωνο υπήρχαν αποθηκευμένες λέξεις και φράσεις που άκουγε στα ΜΜΕ ή στις καθημερινές του επαφές από τότε που γύρισε από την Αγγλία και οι οποίες προσδιόριζαν ένα χαρακτηριστικό του σημερινού Νεοέλληνα: την ανάγκη του να «κάνει την καλή», να βρει μια «επιδότηση» και να τα «αρπάξει». Συνολικά είχε συγκεντρώσει 270 τέτοιες λέξεις.


Ο εκδοτικός οίκος «Παπαζήσης» έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και πριν από μερικούς μήνες εξεδόθη το λεξικό του, ένα βιβλίο που όπως λέει ο ίδιος αποκαλύπτει και παρουσιάζει, αναδεικνύει ένα μέρος της σύγχρονης Ελλάδας. Ολες οι λέξεις που παραθέτονται στο λεξικό έχουν στόχο τα χρήματα, έχουν σκοπό την αρπαχτή, προσδιορίζουν σχέδια και κόλπα για οικονομικά οφέλη. Καμιά λέξη δεν προσδιορίζει σωστές και ορθές πρακτικές, καμιά φράση δεν σημαίνει παραγωγικότητα, οργάνωση, δημιουργία.


 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26/01/2008

Comments

  1. Εύγε Bill...Αναμένω το δεύτερο μέρος..tο Reloaded...ξέρεις εσύ! :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Μακρυά από την Ελλάδα και τους Έλληνες

Οι Έλληνες στην Εσπερία ψάχνουν αξιοπρέπεια, ευκαιρίες - αλλά και ένα καλό μισθό.  Γελάνε και παραπονιούνται, θυμούνται τη χώρα που γεννήθηκαν με πικρία. "Τι θα έκανα τώρα στην Ελλάδα ρε Βασίλη; Άνεργος θα ήμουν" μου λέει ένας φίλος. "Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ελπίδα, 800 ευρώ μισθός;" ένας άλλος. "Εδώ υπάρχει σύστημα, οι καλοί πάνε μπροστά και τέτοια". 
Όλοι θέλουν να γυρίσουν πίσω, αργά ή γρήγορα, γιατί για πολλούς η Εσπερία είναι δεύτερη επιλογή. 
"Θα κάτσω εδώ άλλα 5-6 χρόνια να βγάλω κάποια λεφτά, μετά θα γυρίσω - θα δούμε". "Δεν μπορώ να αφήσω τη δουλειά μου τώρα, σε λίγα χρόνια θα έχω ευκαιρία προαγωγής, και τα λεφτά είναι καλά". 
Έτσι λένε
Τους λείπει ο καλός καιρός, η οικογένεια τους, οι παραλίες, οι ταβέρνες, το φρέντο. Τους λείπουν και οι καλές τιμές, "ξέρεις που έχει φτάσει ένα καλό διαμέρισμα τώρα που μιλάμε; Μισό εκ για ένα δυάρι!". 
Δεν τους λείπει όμως καθόλου η ελληνική κοινωνία! 
Τα καλά της Ελλάδας έρχονται κα…

Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα!

Θες να γίνεις νέος επιχειρηματίας; Συγχαρητήρια! Δεν χρειάζεται να σκεφτείς λύσεις σε προβλήματα και να γράψεις επιχειρηματικά πλάνα και τέτοια, δεν χρειάζεται ούτε στρατηγική να υλοποιήσεις, ούτε κάποιο σχέδιο! 
Αυτό που χρειάζεται, είναι να ξέρεις από καλό κόπυ πεϊστ. Τι επιχείρηση θες να κάνεις; Τι θέλεις να καταφέρεις; Μάλιστα! Θα βρεις τι έχουν κάνει στο εξωτερικό, θα βρεις εκεί το σύστημα πως είναι, θα μάθεις το μπούσουλα ρε παιδί μου, θα κάνεις ένα καλό κόπυ πεϊστ, καλό όμως, και θα το προσαρμόσεις και λίγο, μη καρφωθείς, δήθεν στα ελληνικά πρότυπα ( λες και υπάρχουν) και θα φτιάξεις ένα φρανκενστάιν που θα το πλασάρεις ως καινοτομία - νεωτερισμό στην Ελλάδα.
Έπειτα θα είσαι και εσύ ένας επιχειρηματίας της νέας γενιάς, νεοφυείς! Καινοτομίες και τέτοια λέμε! Προχώ πράματα..
Τι; Θα κάτσεις να ξανα-εφεύρεις τον τροχό, τη πυρίτιδα και να ανακαλύψεις την Αμερική; Βλάκας είσαι; Θα κάτσεις να αυτοσχεδιάσεις και να σκεφτείς; Θα κάτσεις να προβληματιστεις για το τι και το πως; Όχι φίλε! Άρ…

Πότε ακριβώς θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Το 2014 θα είναι χρόνος πολιτικών εξελίξεων μιας και έχουμε μπροστά μας τις εκλογές ΟΤΑ, τις Ευρωεκλογές αλλά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.
Η κυβέρνηση μπορεί να λέει πως θα εξαντλήσει την τετραετία, άλλα κανείς δεν μιλά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον, η αντιπολίτευση θέλει θα κάνει εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση μπορεί να κάνει εκλογές με αφορμή την προτροπή της αντιπολίτευσης για εκλογές λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το αργότερο άνοιξη του 2015, το νωρίτερο φθινόπωρο του 2014.
Άρα οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι στο 6μηνο παράθυρο μεταξύ φθινοπώρου του 2014 και άνοιξης του 2015.
Δεν λέω, μπορεί και ποιο νωρίς - ποτέ δεν ξέρεις - αλλά ούτως ή άλλως πρόωρες.
Αυτά.