613 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ πλήρωσαν για ρουσφέτια το 2007 οι Ελληνες
Χαμένοι στη ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ
Το λεξικό του Ρουσφετιού και της Κομπίνας
ΔΙΑΦΘΟΡΑ: Η λαμογιά, το ρουσφέτι, η ρεμούλα και όλα τ' άλλα, από πολιτικούς αλλά και πολιτικά ορθά εκφραζόμενους ανθρώπους, μπορεί και δημοσιογράφους... Αγαπημένη λέξη των media και πολιτικών που καταγγέλλουν σε τηλεοπτικά παράθυρα πρακτικές και λαμόγια, έτσι ώστε να βρεθούν αυτοί σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων.
ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ: Το αποτέλεσμα του τωρινού συστήματος στον Νεοέλληνα. Εκείνον που ζει μέσα στο σύστημα και έχει κάνει μπίζνες, με οικονομικές ατασθαλίες, που κάνει τα στραβά μάτια και έχει χρησιμοποιήσει επιδοτήσεις ως καθαρό εισόδημα. Ο μεγάλος «μπίζνεσμαν» της εποχής μας.
Οι δυο αυτές λέξεις, μαζί με άλλες 267, περιλαμβάνονται στο «Λεξικό του Ρουσφετιού και της Κομπίνας», το πρώτο στο είδος του λεξικό που εκδόθηκε στην Ελλάδα (εκδόσεις Παπαζήση) από τον Βασίλη Γκινόπουλο, ο οποίος με εύθυμο και γλαφυρό τρόπο επεξηγεί λέξεις και εκφράσεις που χαρακτηρίζουν έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης και επικοινωνίας στη χώρα μας.
Ο συγγραφέας του πρωτότυπου αυτού λεξικού, σπούδασε συνολικά έξι χρόνια στην Αγγλία πολιτικό μάρκετινγκ. Απέκτησε δυο μεταπτυχιακά, το ένα σε διαχείριση μονάδων υγείας και το άλλο στα οικονομικά της υγείας, και με τα εφόδια αυτά επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να βρει δουλειά πάνω στον τομέα του, το κοινωνικοπολιτικό μάρκετινγκ. Και η «μεγάλη περιπέτεια» για τον Βασίλη, που άλλα πίστευε και άλλα βρήκε, ξεκίνησε.
Για ενάμιση χρόνο σχεδόν έτρεχε συνεχώς. Βιογραφικά, συνεντεύξεις, e-mail σε εταιρείες, συναντήσεις, γνωστοί των γνωστών, βουλευτές, πολιτικοί, διαγωνισμοί, προκηρύξεις.
«Μετά απ' όλα αυτά αναγκάσθηκα να μάθω πώς λειτουργεί το σύστημα, να βρω πολιτικούς να ζητήσω ρουσφέτι, το οποίο ερχόμενος από την Αγγλία το θεωρούσα αδιανόητο. Πίστευα ότι πλέον θα έχει καταργηθεί. Ολο αυτό που έζησα ήταν άθλιο για έναν άνθρωπο που μόλις άρχιζε την επαγγελματική του ζωή. Ηταν μια τρομακτική εμπειρία. Εκανα συνέντευξη στην Αγγλία και με ξετίναξαν,στην Ελλάδα έτυχε σε συνέντευξη να με ρωτούν τι δουλειά κάνουν οι γονείς μου. Για μένα όλο αυτό το σύστημα είναι διαβλητό. Δεν σε αξιολογούν γι' αυτό που είσαι, σε αξιολογούν γι' αυτό που έχεις πίσω σου».
Απογοητευμένος απ' όλη αυτή τη διαδρομή, ο Βασίλης σκέφτηκε πως θα ήταν καλό μέσα απ' όλη αυτή την ιστορία να βγει τουλάχιστον κάτι δημιουργικό. Στο κινητό του τηλέφωνο υπήρχαν αποθηκευμένες λέξεις και φράσεις που άκουγε στα ΜΜΕ ή στις καθημερινές του επαφές από τότε που γύρισε από την Αγγλία και οι οποίες προσδιόριζαν ένα χαρακτηριστικό του σημερινού Νεοέλληνα: την ανάγκη του να «κάνει την καλή», να βρει μια «επιδότηση» και να τα «αρπάξει». Συνολικά είχε συγκεντρώσει 270 τέτοιες λέξεις.
Ο εκδοτικός οίκος «Παπαζήσης» έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και πριν από μερικούς μήνες εξεδόθη το λεξικό του, ένα βιβλίο που όπως λέει ο ίδιος αποκαλύπτει και παρουσιάζει, αναδεικνύει ένα μέρος της σύγχρονης Ελλάδας. Ολες οι λέξεις που παραθέτονται στο λεξικό έχουν στόχο τα χρήματα, έχουν σκοπό την αρπαχτή, προσδιορίζουν σχέδια και κόλπα για οικονομικά οφέλη. Καμιά λέξη δεν προσδιορίζει σωστές και ορθές πρακτικές, καμιά φράση δεν σημαίνει παραγωγικότητα, οργάνωση, δημιουργία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26/01/2008
Εύγε Bill...Αναμένω το δεύτερο μέρος..tο Reloaded...ξέρεις εσύ! :)
ReplyDelete