Skip to main content

Το βιβλίο μου εκδόθηκε!


Βασίλειος Γκινόπουλος «Το λεξικό του Ρουσφετιού και της Κομπίνας» Εκδόσεις Παπαζήση
Η κοινωνική ανοχή στη διαπλοκή και την διαφθορά, φέρνει στο προσκήνιο λέξεις και φράσεις με νοήματα που είναι είτε λυπηρά, είτε αστεία.
Οι χρόνιες παθογένειες του κρατικού και επιχειρηματικού μας συστήματος καταλήγουν σε ρουσφέτια και κομπίνες. Η Λερναία Ύδρα του λεξικού του Ρουσφετιού και της Κομπίνας έχει 270 λέξεις και εκφράσεις που χαρακτηρίζουν έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης και επικοινωνίας στη Ελλάδα.
Καθημερινώς ακούμε, διαβάζουμε και χρησιμοποιούμε λέξεις και εκφράσεις που προσδιορίζουν ένα χαρακτηριστικό του σημερινού Νεοέλληνα. Την ανάγκη του να ¨κάνει την καλή¨, να βρει μια ¨επιδότηση¨ και να τα ¨αρπάξει¨. Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει και παρουσιάζει. Αναδεικνύει ένα μέρος της σύγχρονης Ελλάδας, μίας χώρας που συχνά παρομοιάζεται με άλλες χώρες, υποσαχάριας Αφρικής…
Το λεξικό του Ρουσφετιού και της Κομπίνας, με εύθυμο και συνάμα γλαφυρό τρόπο αναδεικνύει και παρουσιάζει ένα μέρος της σύγχρονης Ελλάδας.
Ρουσφέτι
Αθάνατη λέξη, με ρίζες στην τουρκοκρατία, χρησιμοποιείται σε σχέση με πολιτικούς ή παράγοντες της εξουσίας. ¨Ζήτησα ρουσφέτι¨. Το ρουσφέτι είναι η χάρη που ζητά κάποιος από τον πολιτικό. Συνήθως πρόκειται για μια «θέση στον ήλιο» δηλαδή στο δημόσιο. Το ρουσφέτι είναι η πιο κοινή πρακτική, ο τρόπος που επιχειρούμε τα πάντα. Επίσης, είναι και εξόφληση των ψήφων ή των σταυρών, το λεγόμενο «ρουσφετολογικό παιχνίδι». Κάποιες ρουσφετολογικές προσλήψεις είναι παράλογές, αλλά και αστείες: «Βάλτε την όπου να'ναι, ας είναι και τράπεζα!».
Καρέκλα
Η μόνιμη θέση στο δημόσιο. Όπως και η λέξη «Θέση», η λέξη «καρέκλα» δηλώνει και το χαλαρό εργασιακό περιβάλλον που επικρατεί στο δημόσιο, το «άραγμα στην καρέκλα». Η καρέκλα είναι πάντα μόνιμη και όταν τρίζει… η απεργία αρχίζει!
Φύτεμα
Η διαδικασία του διορισμού και της πολυπόθητης μονιμότητας. Όταν κάποιος «φυτεύεται», τοποθετείται αρχικά με κάποια σύμβαση, και έπειτα προκηρύσσεται κάποια φωτογραφική θέση, έτσι ώστε να μονιμοποιηθεί. «θα μπεις μέσα μέχρι να βρεθεί τρόπος να σε φυτέψουμε».

Comments

Popular posts from this blog

Μακρυά από την Ελλάδα και τους Έλληνες

Οι Έλληνες στην Εσπερία ψάχνουν αξιοπρέπεια, ευκαιρίες - αλλά και ένα καλό μισθό.  Γελάνε και παραπονιούνται, θυμούνται τη χώρα που γεννήθηκαν με πικρία. "Τι θα έκανα τώρα στην Ελλάδα ρε Βασίλη; Άνεργος θα ήμουν" μου λέει ένας φίλος. "Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ελπίδα, 800 ευρώ μισθός;" ένας άλλος. "Εδώ υπάρχει σύστημα, οι καλοί πάνε μπροστά και τέτοια". 
Όλοι θέλουν να γυρίσουν πίσω, αργά ή γρήγορα, γιατί για πολλούς η Εσπερία είναι δεύτερη επιλογή. 
"Θα κάτσω εδώ άλλα 5-6 χρόνια να βγάλω κάποια λεφτά, μετά θα γυρίσω - θα δούμε". "Δεν μπορώ να αφήσω τη δουλειά μου τώρα, σε λίγα χρόνια θα έχω ευκαιρία προαγωγής, και τα λεφτά είναι καλά". 
Έτσι λένε
Τους λείπει ο καλός καιρός, η οικογένεια τους, οι παραλίες, οι ταβέρνες, το φρέντο. Τους λείπουν και οι καλές τιμές, "ξέρεις που έχει φτάσει ένα καλό διαμέρισμα τώρα που μιλάμε; Μισό εκ για ένα δυάρι!". 
Δεν τους λείπει όμως καθόλου η ελληνική κοινωνία! 
Τα καλά της Ελλάδας έρχονται κα…

Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα!

Θες να γίνεις νέος επιχειρηματίας; Συγχαρητήρια! Δεν χρειάζεται να σκεφτείς λύσεις σε προβλήματα και να γράψεις επιχειρηματικά πλάνα και τέτοια, δεν χρειάζεται ούτε στρατηγική να υλοποιήσεις, ούτε κάποιο σχέδιο! 
Αυτό που χρειάζεται, είναι να ξέρεις από καλό κόπυ πεϊστ. Τι επιχείρηση θες να κάνεις; Τι θέλεις να καταφέρεις; Μάλιστα! Θα βρεις τι έχουν κάνει στο εξωτερικό, θα βρεις εκεί το σύστημα πως είναι, θα μάθεις το μπούσουλα ρε παιδί μου, θα κάνεις ένα καλό κόπυ πεϊστ, καλό όμως, και θα το προσαρμόσεις και λίγο, μη καρφωθείς, δήθεν στα ελληνικά πρότυπα ( λες και υπάρχουν) και θα φτιάξεις ένα φρανκενστάιν που θα το πλασάρεις ως καινοτομία - νεωτερισμό στην Ελλάδα.
Έπειτα θα είσαι και εσύ ένας επιχειρηματίας της νέας γενιάς, νεοφυείς! Καινοτομίες και τέτοια λέμε! Προχώ πράματα..
Τι; Θα κάτσεις να ξανα-εφεύρεις τον τροχό, τη πυρίτιδα και να ανακαλύψεις την Αμερική; Βλάκας είσαι; Θα κάτσεις να αυτοσχεδιάσεις και να σκεφτείς; Θα κάτσεις να προβληματιστεις για το τι και το πως; Όχι φίλε! Άρ…

Πότε ακριβώς θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Το 2014 θα είναι χρόνος πολιτικών εξελίξεων μιας και έχουμε μπροστά μας τις εκλογές ΟΤΑ, τις Ευρωεκλογές αλλά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.
Η κυβέρνηση μπορεί να λέει πως θα εξαντλήσει την τετραετία, άλλα κανείς δεν μιλά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον, η αντιπολίτευση θέλει θα κάνει εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση μπορεί να κάνει εκλογές με αφορμή την προτροπή της αντιπολίτευσης για εκλογές λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το αργότερο άνοιξη του 2015, το νωρίτερο φθινόπωρο του 2014.
Άρα οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι στο 6μηνο παράθυρο μεταξύ φθινοπώρου του 2014 και άνοιξης του 2015.
Δεν λέω, μπορεί και ποιο νωρίς - ποτέ δεν ξέρεις - αλλά ούτως ή άλλως πρόωρες.
Αυτά.